Filial Terapiyi Uygulama Alanları

Anasayfa »Filial Terapi »Filial Terapiyi Uygulama Alanları

FILIAL TERAPİYİ UYGULAMA ALANLARI


Duygusal ve davranışsal sorunlar yaşayan çocuklar
İçekapanıklık, saldırganlık, duyguları ifade edememe, öfkeyle başaçıkmada zorlanma, tuvalet sorunları, aşırı mastürbasyon, kayıp ve yas, tırnak yeme, parmak emme, uyku ve yeme sorunları, kardeş kıskançlığı, tikler, depresyon, ayrılma kaygısı gibi duygusal ve davranışsal sıkıntılarla başaçıkmalarına yardımcı olur.


Kaygılı ve mükemmelliyetçi çocuklar
Filial terapi birçok kaygı sorunlarına yardımcı olabilen bir yaklaşımdır. Güçlü mükemmelliyetçiliği olan çocuklar kaygıyı, başarısızlık korkularını ve risk almaktan kaçınmayı deneyim ederler. Filial terapi çerçevesinde oyunu kullanmak çocukların korkularıyla başaçıkmalarına yardımcı olur ve anne babaların kaygı yaratan sorunlara daha duyarlı bakmalarına yardımcı olur.


Boşanmış ailelerin çocukları
Boşanmış anne babaların çocuklarının duygusal ve sosyal ihtiyaçları hakkında literatürde geniş bilgi bulunabilir. Anne babalar kendi duygularıyla etkili şekilde başaçıkabildikleri zaman çocukların ihtiyaçlarına odaklanabilirler. Filial terapi de çocukların duygusal çatışmalarını çözmelerini ve anne babalarıyla olan ilişkilerini yeniden yapılandırmayı sağlar. Filial terapi bir ya da her iki ebeveynle de yapılabilir. Burada önemli olan anne babanın gönüllü olmasıdır. Bazı durumlarda anne ve baba için ayrı seanslar düşünülebilir.


Okul sorunları olan çocuklar
Okul sorunları sosyal, duygusal, davranışsal ya da ailesel sıkıntıların sonucu olabilir. Süregelen akademik sorunlar çocukların özgüvenlerini azaltabilir. Filial terapi bu noktada çocukların sorunlarının duygusal yanlarıyla başaçıkmalarına yardımcı olur. Anne babalara da çocuklarının duygu ve davranışlarını anlamalarına yardımcı olur. Louise Guerney (1983) öğrenme güçlüğü yaşayan çocuklarda duygusal sıkıntılarıyla ilgili olarak filial terapinin nasıl kullanıldığını kendi makalelerinde anlatmıştır.


Depresif çocuklar
Bazen depresif çocuklar sorunları hakkında konuşmakta isteksiz hissettiklerinde, sıkıntılarını oyun yoluyla ortaya koyarlar. Filial terapi anne babalara çocuklarının ihtiyaçlarına daha duyarlı olmalarını ve depresyona neden olabilecek anne baba yaklaşımlarını düzeltmelerini sağlar.


Evlat edinilen çocuklar
Evlatlık ya da koruyucu olarak alınan çocukların genellikle birçok alanda yardıma ihtiyaçları vardır. Geçmiş hikayeleri yetişkinlere olan güvenlerini azaltmış ve onları daha da kırılgan yapmış olabilir. Filial terapi çocukla onu evlatlık ya da koruyucu olarak alan anne baba arasında duygusal bağı kuvvetlendirir. Aynı zamanda çocukların yargısız ve destekleyici  bir ortamda duygularını çalışmalarını sağlar. Ginsberg (1989) filial terapinin bu populasyonda nasıl uygulandığını anlatmıştır.


Kronik rahatsızlığı olan çocuklar
Kronik rahatsızlık anne babaların ve çocukların yaşamında ciddi kısıtlamalar getirir ve kontrol hissini kaybetmelerine neden olabilir. Filial terapi çocuklara yeniden kontrol hissini deneyimlemelerine ve aile hayatlarının kalitesini artırmalarına yardım eder.